Ayurveda

Ayurveda nema početka i kraja. Ona je znanosti o vječnom iscjeljivanju. Upoređuje se sa ogromnim oceanom, a izučavanje je plivanje preko tog oceana. Pravi učitelj može nekoga podučiti plivanju, ali samo plivanje ovisi o učeniku. To je doživotno putovanje…”


~ CharakaSamhita, Sutrasthana ~

Što je Ayurveda?

Ayurveda, ili originalno znanost o zdravlju, je stara koliko i ljudska rasa. “Ayurveda” je Sanskritska riječ koja u prijevodu znači “Znanost o životu”. [Ayur – život & Veda – znanost]. Pisani zapisi ovog kompletnog sustava prirodne zdravstvene njege je star preko 5.000 godina. Od generacije do generacije mudraci i liječnici su iznova otkrivali ovu bezvremensku mudrost o zdravlju.

Ayurveda je najstariji medicinski sustav, a sa pravom se naziva i Majka medicine.

Ona je podijeljena na osam grana djelovanja (aštanga):

  1. Interna medicina – Kaya chikitsa

  2. Bolesti glave i vrata – Shalakya tantra

  3. Kirurgija – Shalya

  4. Tretmana kod trovanja – Agada tantra

  5. Pedijatrija – Kaumara bhritya

  6. Pomlađivanje i regeneracija – Rasayana

  7. Afrodizijaci – Vajikarana

  8. Psihologija – Bhutavidya

Život treba uskladiti sa zakonima prirode. To je jedini naglasak u Ayurvedi. Ayurveda nije samo medicina, ali već u svoje djelovanje uzima i druge nauke poput Jyotisha (vedska astrologija), Mantre (meditacije), Anusthan, Yagya, Yoga i Gandharva Veda.

Ayurveda i Jyotish sastavni su dio cjelovitog sustava, koji se naziva Yoga, a čiji je cilj samorealizacija i dostizanje stanja Jedinstva. Zbog toga se ponekad nazivaju “Yogijska astrologija” i “Yogijska medicina”.

Kada se sve 3 discipline koriste zajedno (Jyotish, Ayurveda i Yoga), postižu se najbolji rezultati, jer kroz njih koristimo najbolje tehnike za rad na fizičkom, astralnom i kauzalnom tijelu.

Ayurveda osigurava temelj za zdrav život kroz pravilnu brigu o fizičkom tijelu.

Jyotish nam pokazuje kako da neutraliziramo i optimiziramo energiju karme, koja se odnosi na naše astralno tijelo.

Yoga nam pomaže da osvijestimo našu dušu i koristimo puni potencijal našeg kauzalnog tijela.

Možemo reći da je cilj Jyotish-Ayurvedskog iscjeljivanja duboka transformacija.

Ayurveda shvaća filozofiju drevne indijske medicine sa dublje perspektive, koja uzima u obzir položaj zvijezda, okoliš i druge uvijete koje utječu na život. Maharishi Ayurveda govori čak o kolektivnom zdravlju i društvu; narodu slobodnom od bolesti.